Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš si chce s Maronem promluvit o "nešťastných výrocích k migraci"

Andrej Babiš /ANO
Andrej Babiš /ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) a ostatní premiéři zemí visegrádské skupiny (V4) budou ve čtvrtek před summitem EU jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten nedávno pobouřil státy střední Evropy návrhem, aby jim byly za odmítání uprchlíků kráceny peníze z eurofondů.

Státy V4 se minulý týden rozhodly k neúčasti na minisummitu, který se v neděli uskutečnil na popud německé kancléřky Angely Merkelové. Schůzka byla podle Babiše svolána nestandardně.

Český premiér už v sobotu komentoval také Macronovo vyjádření, který se podle agentury Reuters vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, jež by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. Babiš zopakoval, že skupina V4 dál požaduje zastavení migrace mimo Evropu a odmítá přerozdělovací kvóty.

Nedělního minisummitu v Bruselu se nakonec zúčastnila více než polovina států EU. Merkelová po něm uvedla, že země EU se musejí snažit najít evropské řešení migrační problematiky, a kde takové řešení nebude možné, je na místě spolupráce skupin konkrétních zainteresovaných států.

Babiš, který bude v příštích dvou dnech reprezentovat Českou republiku na summitu EU, dnes řekl, že postoj evropských zemí k migraci se mění. Poukázal na nedávné vyjádření německého ministra vnitra Horsta Seehofera, podle nějž by Německo mělo na hranicích zastavovat lidi, kteří požádali o azyl v jiné evropské zemi.

Témata:  Andrej Babiš Visegradská čtyřka EU Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy