Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: Loni bylo v konfliktech zmrzačeno nebo zabito více než 10 tisíc dětí, další byly znásilněny

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

New York - Nová zpráva OSN uvádí, že loni bylo zabito či zmrzačeno v ozbrojených konfliktech přes 10 tisíc dětí. Další byly znásilněny, donuceny stát se dětskými vojáky nebo se staly terčem útoků na školy či nemocnice. Terčem kritiky jsou především africké země, ale také Irák.

Zpráva nazvaná Děti a ozbrojené konflikty informuje o více než 21.000 porušeních dětských práv. Například Američany podporovanou arabskou koalici bojující v Jemenu OSN obviňuje z toho, že má podíl na nejméně polovině z 1300 úmrtí či zranění dětí, ke kterým v jemenském konfliktu došlo.

Mezi mrtvými či zraněnými byli i dětští vojáci bojující v Jemenu a dalších zemích, některým z nich bylo teprve 11 let. Celkový počet 21.000 porušení práv zahrnuje 10.000 případů, kdy byly děti zabity či zmrzačeny, zejména v Iráku, Barmě, Středoafrické republice, Demokratické republice Kongo, Jižním Súdánu, Sýrii a Jemenu. 

"Generální tajemník OSN je tímto číslem pobouřen. Jde o obrovský nárůst oproti předchozím letům," uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Téměř polovina z 881 potvrzených úmrtí či zranění v Nigérii je v důsledku sebevražedných útoků. Přes 1900 dětí v této zemi bylo rovněž zadrženo v souvislosti s tím, že jejich rodiče by mohli být napojeni na islamisty z Boko Haram. V iráckých věznicích zase drží nejméně 1036 dětí kvůli jejich údajnému napojení na Islámský stát. A v Jižním Súdánu bylo loni 1221 dětí donuceno stát se dětskými vojáky, píše se ve zprávě OSN.

Témata:  děti OSN (Organizace spojených národů) válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.