Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko stejně jako Česko popírá, že by mělo dohodu s Němci o vracení migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - Mluvčí maďarské vlády popřel, že by Maďarsko dosáhlo ujednání s Německem ohledně vracení migrantů. Agentura DPA přitom dnes informovala, že německá kancléřka Angela Merkelová získala od 14 zemí příslib dohody o urychleném navracení migrantů.

Jakékoli jednání s Berlínem na toto téma popřel i český premiér Andrej Babiš. Česká vláda by se podle něj k takové dohodě nepřipojila.

"Žádného takového ujednání dosaženo nebylo," citovala agentura Reuters mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovácse. "Je nemožné, aby migrant vstoupil do Maďarska bez toho, že předtím vstoupí do jiné členské země EU," dodal s tím, že již v roce 2015 se Německo snažilo z Maďarska udělat takzvanou první zemi vstupu, nicméně "již tehdy jsme to odmítli".

Agentura DPA se odvolává na kancléřčin dopis určený koaličním partnerům - vrcholným politikům Křesťanskosociální unie (CSU) a sociální demokracie. Příslib na politické úrovni podle agentury získala Merkelová také od Polska, které se stejně jako Česko a Maďarsko doposud stavělo k její migrační politice kriticky. Dalšími státy jsou Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko.

Témata:  Německo Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy