Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce s Českem jednat o migraci

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová lituje, jestli ohledně příslibu Česka a Maďarska dohodnout se na přijímání migrantů z Německa došlo k nedorozumění.

Řekla to dnes v rozhovoru s televizí ZDF. Není podle ní jisté, zda se dnes podaří vyřešit spor s bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) ohledně migrace, který ohrožuje existenci německé vládní koalice.

"Vůbec nic jsme nedojednali, jde o rozhovory, které by se mohly konat," řekla Merkelová, která o příslibu 14 zemí dohodnout se na urychleném navrácení migrantů registrovaných v jiné zemi EU psala v dopise svým politickým partnerům.

Mezi státy, jež zmiňovala, byly i Česko, Maďarsko a Polsko, které její migrační politiku dlouhodobě kritizují. Všechny tři země popřely, že s nimi Německo o této záležitosti jednalo a případnou dohodu odmítly.

Nicméně podle mluvčího německé vlády česká strana vyjádřila ochotu jednat o dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení migrantů z Německa do státu EU, v němž byly zaregistrovány.

"Je to vážné, to ví každý," zhodnotila kancléřka spor o migraci s CSU, sesterskou stranou její Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejichž dekády trvající svazek je nyní v ohrožení. Řekla ale, že chce s CSU dál spolupracovat. 

Témata:  Angela Merkelová Německo Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy