reklama

"Po 32letém boji s Parkinsonvou nemocí Muhammad Ali ve věku 74 let zemřel," oznámil mluvčí rodiny Bob Gunnell. Již několik hodin před oficiálním oznámením světové agentury přinášely zprávy, že boxerská legenda je ve velmi vážném stavu.

Od té doby vyjadřují stovky lidí na sociálních sítích svůj obdiv tomuto charismatickému boxerovi, který byl trojnásobným profesionálním mistrem světa těžké váhy.

"Byl jsi nejlepší", "Nikdy nebude žádný další Muhammad Ali", "Svět ztratil neuvěřitelnou osobnost, která nepřestávala bojovat proti nespravedlnosti" - píší například lidé na twitterových účtech.

Muhammad Ali, u něhož lékaři začátkem 80. let diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, měl v posledních letech i další zdravotní problémy. V roce 2014 strávil v nemocnici Vánoce, když se zhruba tři týdny léčil s infekcí močových cest.

Trojnásobný profesionální mistr světa těžké váhy Ali se zapsal do historie boxu originálním stylem, který díky jeho výjimečné rychlosti a skvělému postřehu připomínal tanec. Sám Ali svůj styl kdysi popsal slovy: "Létám jako motýl a bodám jako včela." Během profesionální kariéry, kterou ukončil v roce 1981, vyhrál 56 z celkem 61 zápasů mezi profesionály a jen pětkrát odešel poražen.

Zdroj: YouTube

Svět udivoval nejen výkony v ringu. Například po zisku prvního titulu v roce 1964 přešel na muslimskou víru a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. V roce 1967 odmítl nastoupit na vojnu, aby nemusel do války ve Vietnamu. Za to přišel na tři roky o licenci.

Aliho popularita zůstala i po ukončení kariéry nebývalá. Když v roce 1996 zapaloval v Atlantě olympijský oheň, svět byl jeho účastí překvapen i nadšen. Za velkého jásotu ho obecenstvo zasypalo růžemi v roce 1999, když v New Yorku doprovázel k premiéře v ženském ringu svou dceru Lailu (38).