Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krach vlády na obzoru? V Německu to opět vře

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Berlín/Mnichov - Německu hrozí vážná vládní krize. Představitelé Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a partnerské Křesťanskosociální unie (CSU) ministra vnitra Horsta Seehofera proto řeší budoucí vývoj migrační politiky.

Seehofer podle zdrojů na dnešních schůzce vedení CSU podrobil nejnovější kroky Merkelové v oblasti migrace ostré kritice. Plánovaná opatření prý nepovažuje za stejně účinná jako hraniční kontroly a vracení migrantů přímo na hranicích, které požaduje CSU. Spory kolem migrace ohrožují existenci německé vládní koalice, Merkelová dnes situaci označila za vážnou.

Ministr vnitra podle DPA odmítl kancléřčin návrh, aby žadatelé o azyl zaregistrovaní v jiných členských zemích EU byli v Německu umísťováni do speciálních center, ve kterých by prošli zrychleným řízením a ze kterých by se nesměli vzdalovat.

Seehofer prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic. Kancléřka takový jednostranný postup odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody.

O migrační politice dnes jedná rovněž nejvyšší vedení kancléřčiny CDU. Seehofer se ještě v sobotu pozdě večer s Merkelovou setkal, podle zdroje agentury Reuters dnes ale tuto schůzku označil za neplodnou.

Seehoferův tvrdší přístup k problematice migrace je mnohými považován za snahu zabránit odlivu hlasů k protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD) před říjnovými zemskými volbami v Bavorsku. "Sdílím názor CSU, že je třeba omezit počet imigrantů, které do Evropy přivádějí pašeráci, a také sdílím názor, že žadatelé o azyl si jednoduše nemohou vybírat, do jaké země chtějí jít," uvedla dnes kancléřka. S CSU ji prý rozděluje jen to, jakým způsobem migraci omezit.

Merkelová podle sobotní zprávy agentury DPA v dopisu koaličním partnerům představila řadu opatření ke zpřísnění migrační politiky, aby zabránila eskalaci vládní krize.

Témata:  Německo Angela Merkelová Horst Seehofer

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.