Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bavorsku dnes otevřou centrálu pohraniční policie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Pasov - Největší německá spolková země Bavorsko, která sousedí s Českou republikou a Rakouskem, dnes v Pasově slavnostně otevře ředitelství své vlastní nově zřízené pohraniční policie.

Na slavnostní ceremonii promluví bavorský premiér Markus Söder a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Bavorská policie bude působit vedle spolkové policie, která je za ochranu hranic primárně zodpovědná. Cílem bavorské pohraniční policie je zvýšit bezpečnost v pohraničí větší hustotou kontrol.

Jedním z hlavních dílčích cílů je zvýšit do roku 2023 počet příslušníků zemské pohraniční policie na 1000 mužů a žen, což bude dvojnásobek stavu, s nímž nyní bavorští pohraničníci začínají. Dnes otevřená pasovská centrála má koordinovat nasazování pohraničníků.

Po proslovech zástupců bavorské vlády dnes slavnostně převezme klíče od úřadu první šéf bavorské pohraniční policie Alois Mannichl.

Bavorská pohraniční policie bude mít k dispozici moderně vybavené hlídkové vozy, infračervené kamery, zařízení pro automatické čtení státních poznávacích značek a také speciální policejní drony.

Na česko-německém pomezí se často pašují drogy i zboží jako cigarety a oblast také poznamenala nelegální migrace.

Bavorsko chystá kromě zřízení pohraniční policie také vlastní azylový úřad, jehož úkolem bude například zrychlit vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl. Rozhodování o jejich žádostech ale zůstane v pravomoci Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky.

Bavorský azylový úřad zahájí svou činnost 1. srpna, tedy zhruba měsíc po pohraniční policii. Bavorská vláda o obojím rozhodla ve stejný den, letos 23. března.

Témata:  Německo policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy