Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem Mexika se zřejmě stane levicový Obrador

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Vítězem prezidentských voleb v Mexiku se podle odhadů s největší pravděpodobností stal Manuel López Obrador (64), bývalý starosta metropole. Chce mimo jiné v zemí snížit kriminalitu. Ekonomové ale z jeho plánu příliš nadšeni nejsou.

Obrador se zřejmě stane prvním levicovým prezidentem země se 124 miliony obyvatel. Vyplývá to z průzkumů společnosti Parametria, podle nichž v prezidentských volbách získal 53 až 59 procent hlasů. 

Obrador slibuje, že politiku a obchod země očistí od narůstajícího násilí, nekontrolované korupce a politických skandálů a že sníží hospodářskou závislost země na Spojených státech. Jeho kritici ale varují, že jím plánované státní zásahy do hospodářství by mohly zemi uvrhnout o desetiletí zpět. Označují jej také za populistu, který nenabízí konkrétní řešení.

Obrador, přezdívaný podle začátečních písmen všech svých jmen AMLO, se o nejvyšší úřad uchází už potřetí. Dva neúspěšné pokusy učinil v roce 2006 a 2012, přičemž v roce 2006 prohrál jen asi o 250.000 hlasů.

Vítěz prezidentských voleb v úřadu vystřídá 1. prosince Enriqueho Peňu Nieta, který je prezidentem od prosince 2012 a znovu už kandidovat nemohl.

Témata:  Mexiko Manuel López Obrador

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy