Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kokain v řekách škodí ohroženým úhořům, jsou hyperaktivní a mají poškozené žábry

Řeka, ilustrační foto
Řeka, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Vědci zkoumající dopady drog upozorňují, že i stopové množství kokainu spláchnutého do řek škodí už tak ohroženým úhořům. Biologové je vystavili 20 miliardtinám gramu této drogy na litr vody po dobu 50 dní. Výsledek je alarmující, píše britský list The Guardian.

Při pozorování se úhoři jevili hyperaktivní a jejich svaly vykazovaly známky vážných poškození včetně rabdomyolýzy - rozpadu vláken kosterních svalů - a otoků.

I poté, co absolvovali deset dní "na odvykačce", tedy v čisté vodě, měli úhoři stále poškozené svaly a zvýšenou hladinu kortizolu. Tento stresový hormon může způsobovat úbytek tuku, ovšem úhoř říční potřebuje tukové rezervy, aby zvládl úspěšně migraci do Sargasového moře v západním Atlantiku, kde se úhoři třou.

"Je pravděpodobné, že úhoři vystavení kokainu mají sníženou výkonnost. Poškozené žábry například mohou snížit jejich schopnost dýchat, poškozené svaly jejich schopnost plavat, řekla Anna Capaldová z Neapolské univerzity Fridricha II., která studii zveřejněnou v odborném časopise Science of the Total Environment vedla.

"Ve znečištěné řece je nejen kokain, ale například i morfium, pesticidy, těžké kovy, fenoly a antibiotika," uvedla Capaldová. "Všechny tyto látky spolu mohou vzájemně reagovat s nepředvídatelnými následky. Takže poškození, která může úhoř utrpět, závisí na typu kontaminace vodního toku, jež je spojená s okolními lidskými aktivitami."

Témata:  drogy ryby příroda řeky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy