Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužití umělé inteligence v informační válce? Šíří se nebezpečná videa "deepfakes"

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Washington - Umělá inteligence by se mohla stát novou zbraní v informační válce proti USA a západní demokracii obecně. Jak upozornila agentura AP, nové technologie, dostupné na internetu, umožňují šířit videa s vyobrazením reálných lidí pronášejících výroky, které ve skutečnosti nikdy nezazněly.

Zatím se takové obrázky s politickým obsahem ve veřejném prostoru příliš neobjevují, ale podle expertů není otázkou zda, ale kdy. Už loni se produkce takzvaných "deepfakes", tedy zvlášť lstivých podvodů, objevila na pornografických serverech nebo na komunitní síti Reddit. Herci z filmů pro dospělé tam prezentují své výkony s tvářemi známých celebrit. 

"Očekáváme, že ve Spojených státech se tato technika objeví v listopadových kongresových volbách a v prezidentských volbách v roce 2020," míní Hany Farid, expert na digitální technologie ze státu New Hampshire. Svět vstupuje do éry, kdy nebude jisté nic, co člověk vidí. Lidé pak budou za podvod považovat i videa zobrazující skutečnost.

Metoda "deepfakes" využívá postupů takzvaného hlubokého učení (deep learning), což je forma umělé inteligence. Počítač dostane velký objem algoritmů, tedy vzorových podkladových souborů ve formě obrázků a zvuků se zachycením cílové osoby. S jejich využitím se naučí uměle vytvářet výrazy její tváře, pohyby těla, způsob a intonaci řeči. Má-li stroj dostatek podkladů, může vyrobit video s vyobrazením osoby hovořící prakticky o čemkoli, chovající se jakkoli.

Podle amerického senátora Marka Rubia je snadné si představit, že se této techniky zmocní cizí státy s cílem poškodit USA. "Státy nedokážou odolat, aby této techniky nevyužily k manipulaci veřejným míněním, ke zmatení veřejnosti a podkopání důvěry v demokratické instituce," varoval Andrew Grotto ze Stanfordovy univerzity.

Témata:  internet USA Marco Rubio počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy