Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský kancléř je proti možnosti žádat o azyl v centrech mimo Evropu

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň - Rakouský kancléř Sebastian Kurz nesouhlasí s návrhem, aby uprchlíci žádali o azyl v dohodnutých střediscích pro migranty mimo Evropu. Naopak chce evakuovat lidi z krizových oblastí, a ne jim nejdřív dávat podněty k tomu, aby se sami vydávali na nebezpečnou plavbu přes Středozemní moře.

Lídři zemí EU se minulý týden na summitu dohodli, že je třeba zřizovat pro migranty střediska v severoafrických zemích i na území těch členských států, které se na takovém projektu dobrovolně chtějí podílet a dobrovolně by například od Itálie migranty převzaly.

"Možnost žádat o azyl v dohodnutých střediscích pro migranty mimo Evropu by vytvářelo šílený faktor přitažlivosti a lidi by to do těchto center více lákalo," řekl Kurz v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Ö1.

Položil si řečnickou otázku, zda "všech 60 milionů lidí, kteří jsou ve světě na útěku, opravdu automaticky mají právo na podání žádosti o azyl v Evropě".

Témata:  uprchlíci EU Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy