reklama

Seehofer po více než čtyřhodinovém jednání s kancléřkou prohlásil, že ve funkci ministra vnitra zůstává. V neděli přitom jako jedno z řešení navrhl svou rezignaci.

"Dohodli jsme se," prohlásil Seehofer. Dodal, že dohoda přináší udržitelné řešení migrační otázky a také způsob, jak na německo-rakouské hranici zastavit migranty, kteří do Německa míří protiprávně. O podrobnostech ale odmítl hovořit.

Spor ohrožoval nejen budoucnost německé spolkové vlády, ale také tradiční unii sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Ještě dnes by obě formace měly o výsledcích hovořit s koaličními sociálními demokraty.

Ústředním bodem sporu je Seehoferův požadavek odmítnout již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Ministr vnitra a jeho CSU takový postup, který není součástí koaliční smlouvy, prosazují. Merkelová je proti, neboť se obává dominového efektu na evropských hranicích, nejdříve proto požaduje bilaterální dohody s jednotlivými unijními zeměmi.