Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chlapci uvěznění v thajské v jeskyni vyhráno nemají, ven se můžou dostat až za několik měsíců

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Bangkok - Dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich fotbalový trenér (25), kteří byli po devíti dnech objeveni živí v jeskynním komplexu Tham Luang v Thajsku, čeká nelehký úkol. Aby se dostali ven, musí podstoupit potápěčský výcvik. Ten může trvat až čtyři měsíce.

Kapitán námořnictva Anand Surawan médiím sdělil, že do jeskyně bude po dobu čtyř měsíců dopravováno jídlo a pití, aby mohli chlapci podstoupit náročný potápěčský výcvik, díky němuž je budou moci evakuovat ven. 

Podle expertů však nemusí být kromě výcviku samotného snadné ani dopravování zásob do čtyři kilometry vzdáleného místa. Ahman Mirza, americký jeskynní záchranář na místě, dříve prohlásil, že bezpečnější by bylo počkat na opadnutí vody a nenutit chlapce do potápěčských pokusů, protože pokusit se dostat někoho neuvyklého potápění zatopenou jeskyní "je jednou z těch nejvíce nebezpečných situací".

Thajským potápěčům pomáhali i britští či američtí záchranáři, na záchranných pracích se podíleli i experti z dalších zemí. Na videozáznamu, který v pondělí na facebooku zveřejnily thajské speciální jednotky, je slyšet, jak jeden z nich hovoří anglicky s chlapci. "Kolik vás je?" ptá se jich. "Třináct," odpovídají. "Třináct? To je skvělé," reaguje záchranář. Následně se malí fotbalisté ptají, kdy je dostanou do bezpečí. Na to druhý ze záchranářů odpovídá: "Dnes ne. Jsme tady jen dva. Musíme se potápět. Přijdeme. OK? Přijde hodně lidí. My jsme první."

Témata:  Thajsko Jeskyně potápění

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy