Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nechce pustit operátora China Mobile na americký trh, je prý hrozbou pro bezpečnost

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Americký prezident Donald Trump přišel s dalším návrhem, který může ještě víc zhoršit napětí v obchodních vztazích mezi Washingtonem a Pekingem. Chce zablokovat vstup čínského mobilního operátora China Mobile na americký trh. Federální komisi pro spoje (FCC) proto doporučila zamítnout žádost firmy z roku 2011 s poukazem na národní bezpečnost.

"Po intenzivním jednání s China Mobile se nepodařilo rozptýlit obavy ohledně zvýšeného rizika pro vymáhání amerického práva a pro zájmy národní bezpečnosti," cituje zpráva Národního telekomunikačního a informačního úřadu (NTIA) vysokého úředníka ministerstva obchodu Spojených států Davida Redla.

China Mobile má 899 milionů zákazníků. Akcie firmy se v reakci na zprávu z USA na burze v Hongkongu propadly na nejnižší hodnotu za poslední více než čtyři roky.

Problémy na americkém trhu má i čínská dvojka mezi výrobci telekomunikačního zařízení ZTE. Ta se v červnu s americkými úřady dohodla na miliardové pokutě v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR.

V pátek mají v USA vstoupit v platnost cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů. Očekává se odveta Pekingu.

Témata:  Donald Trump USA ekonomika mobilní operátoři mobily

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy