reklama

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v pondělí v této souvislosti v Podgorici černohorskému protějšku Srdjanu Darmanovičovi řekl, že Maďarsko je připraveno poskytnout potřebný materiál.

"V některých případech se situace v Řecku zdá být horší, než v roce 2015 (kdy vrcholila migrační krize)," uvedl Szijjártó podle agentury MTI. Poukázal na to, že tentokrát hlavní trasa ilegální migrace vede přes Albánii, Černou Horu a Bosnu a Hercegovinu.

Darmanović k tomu uvedl, že černohorská vláda je připravena svou zemi před nezákonným postupem migrantů chránit. Šéf pohraniční policie Vojislav Dragović nedávno potvrdil zvýšený počet migrantů, kteří letos nelegálně překročili černohorské hranice, nicméně situaci ještě nepovažuje za alarmující. Potvrdil také úvahy o vybudování bariéry s ostnatým drátem na hranici s Albánií, ale jak dodal, mělo by to být až krajní opatření.

Dragović si nicméně postěžoval, že ze sousedních zemí jediná Albánie odmítá respektovat readmisní dohodu a nepřijímá zpět migranty, kteří přešli z jejího území do Černé Hory. Na rozdíl od Srbska a Kosova, které tak činí.