Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie poskytne Libyi 12 hlídkových lodí, jsou určeny na boj proti migraci

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím/Tripolis - Italie poskytne 12 hlídkových lodí libyjské pobřežní stráži, aby jí pomohla snadněji zasahovat proti migrantům. Celkové náklady na tuto podporu asi na 2,5 milionu eur (přes 65 milionů Kč).

Italská vláda v pondělí uvedla, že chce posílit provozní kapacitu libyjské pobřežní stráže, aby dokázala zvládnout "dynamiku migračních fenoménů".

"Prioritou je boj proti obchodu s lidmi, zajištění ochrany lidských životů na moři a zastavení migračního tlaku," píše se dále ve vládním komuniké. Není jasné, zda Itálie lodě daruje, nebo jen zapůjčí.

Příliv migrantů do Evropy zaznamenal vrchol v roce 2015, kdy podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo přes 1,1 milionu lidí. Většina z nich zamířila do Německa. Loni jich bylo 185.000 a v první polovině letošního roku kolem 50.000.

Témata:  Itálie Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy