Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda CDU a CSU o migraci? Podle SPD má ještě otevřené otázky

Andrea Nahlesová
Andrea Nahlesová
Foto: Facebook

Berlín - Kompromis mezi CDU a CSU ve sporu o migranty napětí v německé koalici nevyřešil. Podle předsedkyně sociálních demokratů (SPD) Andrey Nahlesové je v dohodě ještě řada otevřených otázek.

Problémem je podle SPD hlavně třetí bod dohody, který předpokládá vracení žadatelů o azyl do Rakouska, jestliže vyřízení těchto žádostí je v kompetenci jiného státu EU, s nímž Německo nemá dvoustrannou dohodu o zpětném přebírání osob.

O tom je nutné ještě se pořádně poradit, řekla Nahlesová. "Na to si vezmeme potřebný čas," zdůraznila v této souvislosti.

Kromě toho označila jako zavádějící termín "tranzitní centra". Pokud by mělo jít o tranzitní centra, o nichž se diskutovalo v roce 2015 v době vrcholící migrační vlny, pak to podle Nahlesové není totéž. Už tehdy každopádně SPD toto řešení odmítla jako nehumánní "zadržovací centra".

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Andrea Nahlesová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy