reklama

S Putinem hodlá Trump jednat na úvod summitu jen v přítomnosti tlumočníků bez širších delegací, stejně jako v červnu v Singapuru rozmlouval sám se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Besedy státníků mezi čtyřma očima nejsou neobvyklé. Setkání Trumpa s Putinem beze svědků bude ale dle CNN "políčkem kritikům ve Washingtonu a ve spojeneckých metropolích, kteří se styků prezidentů USA a Ruska obávají".

Trump nedávno z ruské anexe Krymu obvinil svého předchůdce ve funkci Baracka Obamu, nikoli Putina, a vyzval k návratu Ruska do skupiny G7.

"Když bude sedět u stolu naproti Putinovi, který je zkušeným manipulátorem a vyjednavačem, není vyloučeno, že věci se vydají špatným směrem," varovala bývalá Obamova poradkyně Samantha Vinogradová.

V Evropě navíc vládnou obavy, že ve snaze zapůsobit na ruského vůdce Trump v Bruselu na summitu NATO, který rusko-americkému vrcholnému setkání předchází, zaujme ještě tvrdší postoj, než se očekává. 

Příprava summitu už ve finské metropoli začala. List Iltalehti dnes spekuluje o místu schůzky, v úvahu údajně připadá zámek Kenigstedt ve městě Vantaa nedaleko Helsinek, hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa nebo prezidentský palác či rezidence prezidenta Sauli Niinistöa.