Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový skandál Le Penové: Její strana utratila za večírky statisíce eur

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Na Marine Le Penovou se valí nový skandál. Evropský parlament požaduje po francouzských nacionalistických europoslancích, aby vrátili další podle něj neprávem utracené peníze. Audit poukázal na útraty za nákladné večírky, při nichž teklo šampaňské proudem.

Podle agentury AFP dluží Národní sdružení (bývalá Národní fronta) vedené Marine Le Penovou europarlamentu dalšího více než půl milionu eur (13 milionů Kč).

Audit za poslední dva roky ukázal, že v roce 2016 se nacionalističtí europoslanci vyloženě utrhli ze řetězu, když neoprávněně do služebních nákladů zahrnuli výdaje za honosné hostiny za skoro 480.000 eur. O rok později byla celková řádně nedoložená útrata po začínajícím šetření hospodaření krajní pravice podstatně nižší - už "jen" 66.000 eur.

V roce 2016 si europoslanci užili zvláště vánoční večírek, na který bylo pozváno 140 lidí a který stál 13.500 eur. K tomu je nutné ještě připočíst více než stovku vánočních dárků za více než 100 eur za kus a rovněž 230 lahví šampaňského, z nichž to nejdražší vyšlo na 81 eur. Strana utrácela vesele i v renomovaných pařížských restauracích, kde jedno menu stálo například 400 eur na osobu.

Témata:  Marine Le Pen Francie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy