Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři zahraničí Ruska a USA si telefonovali kvůli schůzce Trumpa a Putina

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Washington - Kvůli schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem dnes telefonicky hovořili Mike Pompeo a Sergej Lavrov.

Ministři podle webu ruského ministerstva zahraničí posoudili perspektivy dalšího budování vzájemných vztahů a také situaci okolo Sýrie a na Korejském poloostrově. Dnešní telefonát se podle Moskvy uskutečnil z americké iniciativy.

Televize CNN s odvoláním na lidi připravující summit dnes uvedla, že Donald Trump má v plánu zahájit svou nadcházející schůzku s Vladimirem Putinem rozhovorem mezi čtyřma očima za zavřenými dveřmi. Tuto možnost připustil i Kreml. Setkání mezi čtyřma očima podle něj Moskvě "absolutně" vyhovuje.

Trump chce podle americké televize demonstrovat svou přezíravost vůči diplomatickým konvencím a zároveň okázale ignorovat obavy amerických spojenců, že jeho schůzka s Putinem odstartuje nepředvídatelný vývoj. S Putinem hodlá Trump jednat na úvod summitu jen v přítomnosti tlumočníků bez širších delegací, stejně jako v červnu v Singapuru rozmlouval sám se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko USA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy