Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nemohou ostatním platit obranu, oznámí Trump členům NATO

NATO
NATO
Foto: NATO

Washington - Americký prezident Donald příští týden na summitu NATO řekne představitelům aliančních zemí, že Spojené státy nemohou sloužit jako kasička, ze které se platí obrana. Prohlásil to mluvčí Bílého domu Hogan Gidley, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

"Prezident se chystá přijít na setkání tak, že na paměti bude mít ochranu amerického lidu a soudržnost s našimi partnery a spojenci, ale jak řekl mnohokrát dříve, Amerika je příliš často pokládána za světové prasátko. A to musí skončit," řekl Gidley.

Trump v minulosti opakovaně kritizoval členy NATO za to, že nedostatečně financují armádu. Severoatlantická aliance se dohodla, že bude investovat do armády dvě procenta HDP ročně. Tento závazek ale většina členů včetně České republiky neplní.

List The New York Times nyní informoval, že Trump v červnu zaslal spojencům z několika zemí aliance ostře formulovaný dopis s výčitkou nízkých výdajů na obranu a pohrůžkou, že Spojené státy ztrácejí trpělivost. List směřoval například do Německa, Belgie, Norska, Kanady, Itálie, Portugalska nebo do Španělska. Česká vláda Trumpův dopis neobdržela.

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.