Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina žen ze švédských "no-go zón" se po setmění necítí bezpečně, strach mají i muži

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Téměř polovina žen žijících ve „zranitelných oblastech" ve Švédsku, někdy nazývaných „no-go zóny", se ve večerních hodinách cítí nejistě ve svých vlastních čtvrtích. Ukazují to nové statistiky švédské Národní rady pro prevenci kriminality (Brå).

Podle zprávy, která byla zveřejněna v pátek, 48 procent žen žijících v takzvaných „ohrožených oblastech“ ve Švédsku, tedy v oblastech často silně obydlenými migranty, říká, že se venku necítí bezpečně.

Je to poměrně velký rozdíl v porovnání se ženami žijícími v jiných částech země, kde se průměrně necítí v bezpečí je jen 30 procent žen.

Pocit nejistoty u mužů žijících ve „zranitelných a sociálně vyloučených oblastech" je mnohem nižší, pouze 22 procent připouští, že se necítí bezpečně. Přesto je tento počet o dost vyšší než ve zbytku Švédska, kde se nejistě cítí pouze devět procent mužů.

„V některých případech je nejistota a obavy žen v sociálně zranitelných oblastech výrazně vyšší než u mužů ve stejných oblastech i ve srovnání se ženami i muži v jiných městských oblastech," řekla vyšetřovatelka Brå Sofie Ahlinová.

Dalším významným rozdílem mezi obyvateli zranitelných oblastí je úroveň důvěry v soudní systém. Ukázalo se, že pouze 52 procent obyvatel důvěřuje úřadům, celostátní průměr je 57 procent. Téměř 20 procent mužů a žen žijících ve zranitelných oblastech také tvrdí, že jsou oběťmi zločinů.

Témata:  Švédsko kriminalita

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy