Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postup v řešení otázky migrace rozhodne o trvání EU, tvrdí Merkelová

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ve Spolkovém sněmu řekla, že postup při řešení problému migrace rozhodne o tom, zda přetrvá Evropská unie. Ochrana vnějších evropských hranic podle ní musí posílit, byť počet uprchlíků mířících do EU výrazně klesl.

"Musí existovat větší pořádek ve všech způsobech migrace, aby lidé věřili, že právo a pořádek budou prosazeny," prohlásila dnes Merkelová.

Připomněla, že se na summitu EU minulý týden v Bruselu všichni přes různé názory na problém migrace shodli v tom, že ho nemohou řešit jednotlivé země samy, nýbrž, že "je to úkol, který se týká všech".

Merkelová také uvedla, že množství lidí, kteří se na člunech dostávají do Evropy přes Středozemní moře, pokleslo o 95 procent.

Šéfka frakce strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová následně Merkelovou obvinila, že její trvání na liberální migrační politice rozdělila Německo i Evropu. "Německo se pod vaší vládou stalo motorem a stabilizátorem chaosu," řekla opoziční politička. 

Témata:  Angela Merkelová EU uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy