Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zneužívá úřední twitter? Podle kritiků na něm vede osobní kampani a lže

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump čelí kritice kvůli zneužívání twitteru. Podle opozice a aktivistů přes internet poškozuje možné protikandidáty v prezidentských volbách v roce 2020. Prezident využívá tři twitterové účty, které mají status nositelů oficiálních informací, jež spravuje stát a podléhají povinné archivaci.

Jeho osobní účet @realDonaldTrump sleduje nyní přes 53 milionů lidí, prezidentský účet @POTUS dalších víc než 23 milionů. Účet Bílého domu @WhiteHouse sleduje 17 milionů uživatelů.

Právě na posledním z nich se často objevují zkreslené či přímo lživé informace, které de facto předjímají volební kampaň. V pondělí na něm například Trump napsal, že kalifornská demokratická senátorka Kamala Harrisová "podporuje zvířata z MS-13". Zkratka označuje středoamerickou gangsterskou skupinu Mara Salvatrucha.

Harrisová o víkendu prohlásila, že pro Trumpa je "jedinou cestou prosadit migrační pravidla oddělující rodiče od dětí, označovat uprchlíky a obětí znásilnění za teroristy a internovat děti do klecí, což je špinavost".

Demokratická senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová, vyhlášená prezidentova kritička, podle jednoho z Trumpových tweetů podporuje "zločince, kteří přes hranice pašují zbraně, drogy a lidi".

Podle amerických expertů na vládní etiku zřejmě obsah problematického twitterového kanálu Bílého domu neporušuje takzvaný Hatchův zákon z roku 1939, který zamezuje státním zaměstnancům zabývat se politikou v práci. Trump nicméně dle kritiků politizuje komunikaci v sociálních sítích v době klíčové debaty republikánů a demokratů o přistěhovalecké reformě.

Témata:  Donald Trump X (dříve Twitter) prezident USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.