Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové už několik dní protestují proti důchodové reformě

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko plánuje, že se věk odchodu do starobního důchodu u mužů zvýší na 65 let z dosavadních 60 let a ženy by měli do penze odcházet v 63 letech, nyní je to v 55 letech. Návrh podporují poslanci i ekonomové, občané to ale vidí jinak a už několik dní demonstrují.

Návrh, který počítá s postupným náběhem reformy během příštích 15 let, musí schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident Vladimir Putin. Kreml se zatím od vládní novely de facto distancuje, očividně z obavy před poškozením prestiže hlavy státu. 

Sociálně nanejvýš citlivý problém se ruské vedení snažilo zmírnit načasováním vládního rozhodnutí, které bylo zveřejněno 14. června, tedy v den zahájení světového fotbalového šampionátu v jedenácti ruských městech. Podle průzkumu nezávislé agentury Levada tento záměr alespoň částečně vyšel. Mistrovství za nejdůležitější událost považuje 56 procent dotázaných Rusů, oznámení důchodové reformy 31 procent.

Slabá a rozdrobená ruská opozice se proti zvýšení důchodového věku postavila jako jeden muž, pod transparenty se v ruských městech shromažďují stoupenci komunistů, ultraradikální Levé fronty, liberálů a pravicových skupin. Dnes se sešli nebo sejdou v Permu, Jaroslavli nebo Čerepovci. Shromáždění v Moskvě radnice zakázala s odkazem na zvláštní režim platný během fotbalového mistrovství.

Některých demonstrací se účastní stoupenci nebo i členové vládní strany Jednotné Rusko. Důchodkyně Vera Siňajevová, členka strany z Ťumeně, v úterý podle rozhlasové stanice Echo Moskvy na protestní demonstraci veřejně obvinila Putina ze lži.

Témata:  demonstrace v Rusku Rusko důchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy