Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko zavede několikadenní kontroly hranic, se sporem ohledně vracení migrantů prý nesouvisí

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko zavede v červenci a v září několikadenní kontroly na svých hranicích s Německem a Itálií. Kontroly, které se dotknou i Brennerského průsmyku, podle ministerstva vnitra nesouvisejí se sporem ohledně vracení migrantů uvnitř EU, nýbrž s akcemi, které Rakousko v příštím půlroce jako předsednická země EU pořádá.

Kontroly budou trvat od 9. do 13. července a od 17. do 21. září. První termín souvisí se zasedáním ministrů vnitra EU v Innsbrucku, druhý termín pak se summitem EU, který se uskuteční 20. září v Salcburku.

Podobné kontroly umožňují pravidla EU, respektive schengenského prostoru volného pohybu. Zavedeny ale mohou být jen ve výjimečných případech a na dobu určitou.

"Nepůjde o zdržování lidí jedoucích na dovolenou, ale o účinné a efektivní kontroly," řekl mluvčí rakouského ministerstva. Cestující přes rakouské hranice s Itálií a Německem se tak v daných termínech musejí připravit na dopravní zácpy. 

Témata:  Rakousko hranice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy