reklama

"Lidí stále utíkají před perzekucí v Arakanském státě. Jsou dokonce ochotni riskovat život, když pro útěk volí cestu po moři," řekl ve středu vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn v Ženevě.

Mnozí rohingští uprchlíci uvedli, že je barmské úřady nutily, aby si zažádali o národní ověřovací kartu (NVC). Říká se jí zelená karta, původně byla určena pro cizince, kteří přišli do Barmy, a platí jen dva roky. Rohingům "tak není přiznáno občanství a vláda na ně dál pohlíží jako na cizince", řekl komisař. 

Tažení armády Barma interpretuje jako nezbytnou reakci na útok rohingských povstalců, Arakanské armády za spásu Rohingů (ARSA), na policejní stanoviště a vojenskou základnu loni v srpnu. Amnesty International (AI) ale vydala na konci června zprávu, z níž vyplývá, že Barma plánovala tažení proti Rohingům už předtím. 

Od počátku operace barmské armády uplynulo přes deset měsíců a některé z žen, které znásilnili vojáci, už porodily, připomněla dnes agentura AP. Mnohé přivedly na svět děti ve strachu - novorozenci jim připomínají hrůzu, kterou zakusili. Jejich komunita navíc vnímá znásilnění jako zostuzení a nošení dítěte počatého buddhistou jako znesvěcení.