Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Orbán se střetli kvůli migraci: Duší Evropy je humanita, a tu si musíme uchovat, varuje kancléřka

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Dnešní jednání německé kancléřky Angely Merkelové s maďarským premiérem Viktorem Orbánem o migrační krizi nedopadlo dobře. Evropa se dle kancléřky nemůže odvracet od utrpení a pomoci těm, kdo to potřebují. Podle Orbána ale Evropa prokáže humanitu, když běžence nebude do EU lákat.

"Nikdy nesmíme zapomínat, že tohle všechno je o lidech... Duší Evropy je humanita, a tu si musíme uchovat," řekla Merkelová na společné tiskové konferenci s Orbánem. 

"Jestliže pomoc, kterou migrantům nabízí Evropa vede k tomu, že lidé z Afriky a z Asie si myslí, že mohou přijít, no tak přijdou," míní Orbán. Dodal, že Evropa musí být humánní, ale nesmí vytvářet pobídky, které sem budou migranty lákat. "Jediný způsob, jak tomu zamezit, je zavřít hranice, pomoci těm zemím a nepouštět sem problémové lidi," uvedl také Orbán.

Ke sporu ohledně vracení migrantů do první země EU, přes níž do unie přišli, Orbán řekl, že Německo by mělo posílat migranty zpět do Řecka. Dodal, že Maďarsko je připraveno, že diskuse o tomto problému bude dlouhá.

Maďarský premiér nicméně uvedl, že i přes rozpory se bude jeho země snažit o úzkou spolupráci. Podle Merkelové je spolupráce Německa a Maďarska skvělá. V ekonomické oblasti například obě země odmítají protekcionismus. 

Témata:  Viktor Orbán Angela Merkelová EU uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy