Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracovnice útulku Matky Terezy pro svobodné matky prodávaly děti

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indické úřady ve čtvrtek uzavřely útulek pro svobodné matky, který spravuje řád založený Matkou Terezou.

Jedna jeptiška a další zaměstnankyně pak byly zadrženy kvůli tomu, že patrně obchodovaly s dětmi. Informovala o tom agentura Reuters. Řád se k případu dosud nevyjádřil.

Útulek ve východoindickém státě Džhárkhand provozuje řád Misionářek milosrdenství (Misionářky lásky), který v roce 1948 založila Matka Tereza.

"Nejméně pět až šest novorozenců bylo prodáno bezdětným párům," řekl policista Aman Kumár. "Vyšetřujeme, jakým způsobem (zadržené) operovaly, a kolik dětí bylo takto za poslední roky vydáno," dodal.

Útulek děti údajně prodával za 40.000 až 100.000 indických rupií (12.900 až 32.200 Kč) podle toho, kolik si daný pár mohl dovolit, uvedl Arti Kudžur, který vede místní společnost pro ochranu dětí.

Adopce je v Indii podřízena přísným pravidlům a čekací seznamy jsou dlouhé. Například během finančního roku 2015-2016 bylo adaptováno 3011 dětí, zatímco na čekacím seznamu figurovalo 12.000 bezdětných párů, napsal zpravodajský server BBC. Některé bezdětné páry v takové situaci z nemocnic a charitativních útulků potomky nelegálně kupují, tvrdí aktivisté hájící práva dětí.

Témata:  Indie děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy