Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá vládní koalice se dohodla na zpřísnění migrační politiky

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Strany německé vládní koalice, tedy CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), se ve čtvrtek večer dohodly na souboru opatření ke zpřísnění migrační politiky. Shoda je na rychlejším vracení migrantů do země EU, kde se poprvé zaregistrovali.

CDU kancléřky Angely Merkelové a CSU ministra vnitra Horsta Seehofera nedávno zažehnaly svůj spor o řešení migrace právě dohodou o zřízení takzvaných tranzitních center na německo-rakouské hranici, odkud chtěli vracet žadatele o azyl registrované už v jiné zemi EU. SPD ale od začátku zdůrazňovala, že nebude akceptovat žádné "uzavřené tábory".

Ze závěrů jednání vyplývá, že se nebudou zřizovat žádná nová centra. Než se rozhodne o vrácení migrantů do země, v níž se poprvé zaregistrovali, budou tito lidé ve stávajících zařízeních federální policie v bezprostřední blízkosti hranic.

Seehofer po jednání uvedl, že je s dohodou všech koaličních partnerů "velmi spokojen". Šéfka SPD Andrea Nahlesová řekla, že s koaličními partnery "našli dobré řešení". To podle ní zahrnuje i urychlení řízení v případech osob, které nemají nárok na azyl.

Témata:  Německo uprchlíci Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy