Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump hájil schůzku s Putinem, Německo kritizoval kvůli NATO

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Great Falls (USA) - Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek opět kritizoval státy NATO za jejich nedostatečné vojenské rozpočty, obzvláště tvrdě se obořil na Německo. Zároveň hájil svůj vstřícný přístup k šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, se kterým se chce po summitu aliance sejít v Helsinkách.

Trump na setkání s příznivci v montanském městě Great Falls opět naznačil, že by rád stáhnul americké vojáky z Německa. Vojenská přítomnost USA v Německu, která trvá od konce druhé světové války, je přitom vnímána jako symbol záruk evropské bezpečnosti.

"Řeknu v NATO: Musíte platit účty," prohlásil o aliančním summitu, který bude příští týden. Dodal, že Evropané díky velkým obchodním přebytkům vydělávají na obchodování s Amerikou, kterou navíc likvidují i v NATO. Řekl, že zatímco USA odvádí ročně na armádu čtyři procenta HDP, Německo jen jedno.

"Řekl jsem, podívej Angelo, nemohu to zaručit, ale chráníme vás, což pro vás znamená mnohem víc než pro naši ochranu," řekl Trump na účet německé kancléřky, jejíž zemi kritizuje za nedostatečné zbrojení a za obchodování, které je pro USA deficitní.

"A pak jdou a uzavřou dohodu o dodávkách plynu a ropy s Ruskem, kterému platí miliardy a miliardy dolarů," uvedl americký prezident. "Takže chtějí chránit před Ruskem, kterému dávají miliardy dolarů a my jsme ti hlupáci, kteří to všechno platí," dodal.

"Víte, prezident Putin je KGB a kdesi cosi," uvedl dále Trump k tomu, co kritici o Putinovi říkají. "Hele, Putin je fajn. Je fajn. Všichni jsme lidé. Jestli budu připravený? Na tyhle věci se připravuju celý život," řekl.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy