Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pompeo jedná se Severokorejci o jaderném odzbrojení

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Na návštěvu KLDR dnes přicestoval šéf americké diplomacie Mike Pompeo. Napětí mezi Severní Koreou a USA trvá i po summitu, který se uskutečnil 12. června v Singapuru. Pchjongjang nově vyčetl Washingtonu neustálé peskování kvůli lidským právům.

Pompeo dnes zahájil již svou třetí návštěvu KLDR od dubna a první od summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem v Singapuru. Na letišti ho přivítal vysoký představitel vládnoucí komunistické strany a bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol. Zda šéfa americké diplomacie přijme i vůdce Kim Čong-un, není jisté. 

"Naši vedoucí představitelé se na summitu v Singapuru zavázali k úplnému jadernému odzbrojení Severní Koreje a načrtli, jak by měly vypadat transformované vztahy USA a KLDR," řekl podle agentury AP Pompeo před přistáním v Pchjongjangu. "Při této cestě se budu snažit doplnit některé detaily k těmto závazkům a udržet pohyb směrem k realizaci toho, co oba vůdci slíbili sobě navzájem a celému světu. Očekávám, že KLDR je připravena učinit to samé," dodal.

Webová stránka Uriminzokkiri, kterou spravuje severokorejská vláda, zveřejnila komentář, v němž se uvádí, že Washington by měl přestat provokovat Severní Koreu "anachronickým vydíráním lidskými právy" v době diplomatického úsilí o zlepšení vztahů. KLDR se nelíbí červnová rezoluce Sněmovny reprezentantů. V ní dolní komora Kongresu vyzvala, aby se součástí strategie USA ohledně jaderného odzbrojení KLDR stalo "kompletní, ověřitelné a nezvratitelné zlepšení lidských práv".

Témata:  Severní Korea lidská práva Mike Pompeo USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy