Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko zasáhly nejsilnější lijáky v historii. Stovky tisíc lidí musely opustit domovy

Japonsko ničí obří povodně
Japonsko ničí obří povodně
Foto: ČTK/Profimedia

Tokio - V západní a centrální části Japonska musely být kvůli lijákům evakuovány stovky tisíc lidí. Povodně a sesuvy půdy si už vyžádaly čtyři mrtvé. Japonský meteorologický ústav (JMA) označil množství srážek za "historické" a vyhlásil nejvyšší stupeň ohrožení.

JMA navíc upozornil, že již postižené oblasti budou prudkým deštěm bičovány až do neděle, což ještě zvýší nebezpečí dalších sesuvů a rozsah škod. Média se rozcházejí v počtech obyvatel, kteří museli opustit domovy. Některá píší o 210.000, jiná uvádějí nejméně 440.000. 

V části hlavního japonského ostrova Honšú spadlo od začátku měsíce do dneška dvojnásobek množství srážek obvyklého pro celý červenec.

O život přišli nejméně čtyři lidé. Jedna z obětí nalezla smrt v drenážním potrubí, kam ji vtáhl silný proud vody. Další, starší žena, zemřela poté, co ji k zemi srazil prudký větrný poryv.

Kromě toho je několik lidí pohřešováno. Podle televizní stanice NHK je mezi nimi muž, který rozvážel mléko a jeho vůz strhl vodní příval. Neznámý je také osud hocha, který spadl do jámy.

Témata:  povodně v Japonsku Japonsko déšť

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy