Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popravy nevadí, plastové sáčky ano? Teroristé bojují za životní prostředí

plasty
plasty
Foto: Pixabay

Somálsko - Islámské vojenské hnutí aš-Šabáb, které vzniklo v Somálsku, zakázalo použíti plastových pytlíku. Zákazy budou fungovat na teritoriích nacházejících se pod kontrolou tohoto islámského hnutí. Regionální vůdce také uvedl, že plastové sáčky představují vážnou hrozbu jak pro lidi, tak pro životní prostředí.

Džihádistické hnutí založené v Somálsku je také spojeno s Al-Káidou, která se již v minulosti věnovala problematice životního prostředí. Somálské hnutí bylo v roce 2011 vyhnáno z hlavního města Mogadišo, skupina ale zůstala aktivní po celé zemi, kde přijala zodpovědnost za ničivé teroristické útoky, a to i mimo Somálsko.

Zatím není jasné, jak se tyto zákazy budou uplatňovat v praxi. Teroristické skupiny po celém světě se aktivně zabývají otázkami životního prostředí.

Článek z roku 2016, který byl vytvořen jemenskou pobočkou aš-Šabábu, kritizoval bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu kvůli pasivnímu vztahu ke globální změně klimatu. Obama prý nedělá nic i vzhledem k jeho silné environmentální agendě.

V roce 2017 oznámil vůdce Talibanu, že Afghánistán musí zabránit aktivnímu odlesňování na území státu pomocí sázení stromů – „stromy totiž hrají důležitou roli v ochraně životního prostředí“.  

 

Témata:  terorismus Al-Káida plasty

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy