Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodina Anny Frankové se marně snažila dostat do USA, nedostala víza

Anna Franková zřejmě v roce 1942
Anna Franková zřejmě v roce 1942
Foto: annefrank.org

Amsterdam - Amsterodamské muzeum Dům Anny Frankové společně s americkým památníkem holokaustu dnes informovaly o dokumentech, které ukazují, že se otec Anny Frankové dvakrát neúspěšně snažil získat víza do USA a že usiloval také o víza na Kubu.

"Jsem nucen věnovat se emigraci a jedinou zemí, kam bychom mohli jít, jsou Spojené státy," napsal v roce 1941 Otto Frank svému příteli v USA Nathanu Strausovi. Rodina původně žila v Německu, po nástupu Adolfa Hitlera k moci se přestěhovala do Nizozemska.

O vystěhování do USA se Frank začal zajímat přinejmenším v roce 1938. Strausovi sdělil, že tehdy podal žádost na americkém konzulátu v Rotterdamu, kde byly ale všechny dokumenty v květnu 1940 zničeny během nacistického náletu.

I kdyby ke zkáze dokladů nedošlo, bylo by pro rodinu obtížné do USA vycestovat. Spojené státy totiž v době, kdy se do země snažily uchýlit statisíce lidí, vydávaly zhruba 30 tisíc víz ročně, poznamenala AP. 

Nový pokus o získání víza v roce 1941 také ztroskotal, neboť USA na sklonku roku vstoupily do války. Ve stejném roce se Frank pokusil pro rodinu získat vízum na Kubu, což se ale také nepodařilo.

Témata:  II. světová válka historie USA Anna Franková

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy