Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Farmář ve Francii dostal trest za pomoc uprchlíkům. Ústavní soud se ho zastal

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský farmář Cédric Herrou, který byl loni potrestán za pomoc dvěma stovkám migrantů přejít italsko-francouzskou hranici, se dočkal zastání u ústavního soudu. Ten konstatoval, že nelze stíhat nezištnou podporu "neregulérního pobytu", a to s odůvodněním, že jednání na "principu bratrství" patří k hlavním pilířům francouzské ústavnosti.

Farmář byl loni odsouzen k podmíněnému trestu čtyř měsíců vězení. Byl souzen za podporu nelegální migrace a za přechovávání migrantů v opuštěné budově francouzských železnic.

Přes italsko-francouzské hranice do údolí řeky Roya převedl kolem 200 převážně súdánských a eritrejských běženců, některé poté ubytoval u sebe doma a pomáhal jim také v pohybu po Francii.

Francouzský zákon z roku 2012 poskytuje právní ochranu osobám, které migrantům pomáhají "humanitárními a spontánními činy", podle obžaloby ale Herrou tohoto zákona zneužíval. 

Ústavní rada dnes připomněla, že devizou Francouzské republiky je heslo "Svoboda, rovnost, bratrství", z něho vyplývá i svoboda pomáhat druhým z humanitárních důvodů, aniž by se při tom muselo brát v potaz, zda pobyt dotyčných osob je regulérní.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy