reklama

Město Dúmá, které bylo začátkem dubna poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, bombardovala syrská vládní vojska 7. dubna. Podle organizace Bílé přilby tehdy syrský režim použil chemické zbraně. Damašek a jeho spojenec Rusko to odmítají.

USA, Británie a Francie v reakci na útok v Dúmě bombardovaly 14. dubna několik syrských vládních objektů, podle USA spojených s používáním chemických zbraní.

Experti z OPCW zkoumali tkáně obětí údajného chemického útoku, při němž zemřelo na 40 lidí, a vzorky z místa, kde rovněž hovořili se svědky bombardování. 

"Nenašla se žádná neurotoxická organofosforová sloučenina, a to ani v přírodních vzorcích z místa ani ve vzorcích z těl údajných obětí," uvádí se ve zprávě OPCW. "Ve vzorcích z míst 2 a 4 ale byly identifikovány zbytky chloru spolu s reziduy výbušniny. Význam těchto údajů je ale ještě předmětem šetření," uvádí též zpráva, která se označuje jako předběžná a která tvrdí, že po ní bude následovat ještě zpráva závěrečná.

Rusko a syrská vláda už pár dní po útoku v Dúmě pozvaly inspektory z OPCW, aby útok vyšetřili. Experti se ale na místo dostali až 21. dubna. Syrská opozice a některé západní státy Moskvu a Damašek vinily z toho, že expertům schválně bránili v přístupu na místo útoku.