reklama

"Náš návrh by vytvořil zónu volného obchodu mezi Spojeným královstvím a EU se souborem společných pravidel pro průmyslové zboží a zemědělské produkty," uvedla Mayová.

Zajištěním dohody uvnitř svářícího se kabinetu o to, jak se s EU vypořádat, překonala rozkoly mezi svými ministry. Získala podporu pro návrh "přátelský k podnikání", jehož cílem je podpořit váznoucí rozhovory s Brexitem.

Naopak ale britská premiérka potvrzuje svoje odhodlání skoncovat s volným pohybem osob, nadřazeností evropského soudu a "obrovských" plateb do evropské kasy. Mayová si tím ale možná koleduje o opětovné obvinění ze strany Bruselu z toho, že chce jen "vyzobávat třešničky z dortu".

Vyjednavač EU Michel Barnier koncem června řekl, že ačkoli jednání o brexitu pokročila, přetrvávají velké rozdíly. "Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech," poznamenal.

Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou "vyzobávat třešničky na dortu", autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů.