Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornii ohrožují rekordní vedra a požáry, jeden člověk už zemřel

požár
požár
Foto: Pixabay

Los Angeles - Nad jižní Kalifornií se usadila rozsáhlá tlaková výše. Na mnoha místech v důsledku velmi vysokých teplot panuje riziko vzniku požárů, přičemž nejhorší je situace na severozápad od Los Angeles. Horké a suché počasí panuje také ve státech Arizona, Nevada a Utah.

V Los Angeles a jeho okolí v pátek padaly teplotní rekordy. "Dnešek bude dnem pro historické zápisy," avizoval ráno meteorologický ústav regionu Los Angeles a jeho předpověď se zanedlouho začala naplňovat. Už krátce po desáté dopoledne padl v centru města rekord pro 6. červenec a ještě před polednem se rtuť v teploměrech přehoupla přes 100 stupňů Fahrenheita (37,7 stupňů Celsia). Na západním předměstí Woodland Hills naměřili odpoledne 46,1 stupňů Celsia.

Požár na severu Kalifornie u hranic s Oregonem si vyžádal jednu oběť. Místní úřady v pátek informovaly, že oheň se nedaří dostat pod kontrolu a plameny již zničily několik stavení.

Kalifornští hasiči bojují i s několika dalšími požáry na jihu státu a jeho guvernér Jerry Brown kvůli "extrémnímu nebezpečí" pro občany i majetek vyhlásil výjimečný stav. U města Sacramento pohltily plameny rozsáhlého požáru devět budov.

Témata:  požáry v USA počasí požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy