Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Atlantikem se zformoval první hurikán této sezony, dostal jméno Beryl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

San Juan - Nad Atlantikem východně od souostroví Malé Antily se v pátek zformoval první hurikán letošní sezony, dostal jméno Beryl. Ostrovy v Karibiku by měl dle meteorologů zasáhnout v noci z neděle na pondělí.

Beryl je aktuálně na pětistupňové škále klasifikován jako hurikán první kategorie. Mohl by ještě zesílit, po víkendu ale má začít slábnout.

Hurikán provází vítr o rychlosti 130 kilometrů v hodině a na ostrov Dominika by mohl přinést 15 až 30 centimetrů srážek. Ostrovní stát se přitom stále vzpamatovává z následků hurikánu Maria, který zde loni na podzim udeřil jako bouře nejničivější kategorie.

Bouře by se měla v pondělí prohnat jižně od Portorika, kde loni napáchal hurikán Maria obrovské škody a zabil desítky lidí. "Vše sledujeme minutu po minutě. Není to čas na paniku, ale čas na to, abychom se připravili," uvedl guvernér Portorika Ricardo Rosselló. 

Témata:  hurikán Portoriko počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy