Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drama v jeskyni pokračuje: Trenér uvězněných chlapců poslal omluvný dopis

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Bangkok - Trenér, s kterým v thajské jeskyni Tham Luang uvázlo 12 chlapců, poslal prostřednictvím potápěčů omluvný dopis rodičům dětí. Záchranáři se zatím snaží vytvořit alternativní únikovou cestu a vrtají do skály v oblasti jeskyně.

"Rodičům všech dětí, všechny děti jsou v tuto chvíli v pořádku, pracovníci se o ně dobře starají. Slibuji, že se o děti budu starat nejlépe, jak to půjde. Chci poděkovat za veškerou podporu a chci se rodičům omluvit," vzkázal 25letý trenér, který je se svými svěřenci ve věku od 11 do 16 let uvězněný v jeskyni od 23. června.

Chlapci svým rodinám také poslali vzkazy. Snažili se v nich své rodiče uklidnit a psali o plánech na dobu po vysvobození z jeskynního systému. "Mám se dobře, ale je tady trochu zima. Nedělejte si o mě starosti. Nezapomeňte připravit moji narozeninovou oslavu," napsal jeden z chlapců. 

V jeskyni nadále klesá množství kyslíku, čas záchranářům ubírají také očekávané prudké deště. Proto se týmy záchranářů snaží o vytvoření vertikální únikové trasy. "Provedli jsme sto vrtů, ale zatím pozici (skupiny) neznáme," řekl šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón, který je zároveň guvernérem provincie Čchíengráj, kde se neštěstí stalo. 

Thajští záchranáři se zatím nechtějí do evakuace uvězněných dětí pouštět, protože chlapci si ještě neosvojili potápěčské dovednosti. Osottanakón ale řekl, že pokud by se opět dostavily vydatné deště, potápěči okamžitě zahájí evakuaci skrze dlouhou chodbu s několika úzkými či zaplavenými úseky.

Témata:  thajské děti uvězněné v jeskyni Thajsko Jeskyně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.