Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu bylo popraveno osm teroristů IS, při jejich útoku zahynulo 18 lidí

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Teherán - V Íránu bylo popraveno osm teroristů usvědčených za loňský útok na parlament a teheránské mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního, při kterém zahynulo 18 lidí. Šlo o vůbec první akci sunnitského Islámského státu (IS) na území převážně šíitského Íránu.

O popravách dnes informovalo několik íránských agentur včetně agentury Mízán, specializované na justiční témata. Ze zpráv není jasné, kdy byly popravy provedeny, v zemi se popravuje oběšením.

Írán patří k zemím vykonávajícím trest smrti ve velkém počtu. Čelí za to kritice - loni bylo popraveno 507 osob. Většina z nich byla odsouzena za drogové delikty. Podle Amnesty International se Írán v počtu vykonaných rozsudků smrti na světě řadí hned za nejlidnatější zemi světa Čínu.

Ani v Íránu ovšem není dle agentury AP běžné popravit tolik lidí najednou. Naposledy se tam hromadná poprava konala v roce 2007, kdy bylo oběšeno sedm mužů odsouzených za znásilnění.

Témata:  Írán popravy Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy