Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Japonsku: Úřady hlásí už 16 mrtvých, miliony lidí se mají evakuovat

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Záplavy a sesuvy půdy na západě Japonska mají už 16 obětí. Dalších 50 lidí se pohřešuje. Třem milionům domácností úřady nařídily či doporučily evakuaci, zejména v prefekturách Hirošima a Okajama.

Do záchranných operací se podle agentury Kjódó zapojilo na 4800 příslušníků ozbrojených sil, policie a hasičského sboru. Poškozeno bylo více ne 500 domů. Hasiči hovoří o nejméně čtyřech desítkách zraněných. Ze 16 smrtelných případů potvrdily devět mrtvých místní úřady v Hirošimě.

Japonský premiér Šinzó Abe na poradě s ministry nařídil, aby na prvé místo kladli záchranu životů a neprodlené vyslali záchranáře.

Meteorologové varovali od čtvrtka před průtržemi mračen, záplavami, sesuvy půdy a údery blesků. Rekordní srážky předpovídají na neděli. V prefektuře Koči během hodiny napršelo 90 milimetrů srážek, předpověď ale varuje i před 250 milimetry.

Témata:  povodně v Japonsku Japonsko sesuv půdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.