Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Japonsku: Úřady hlásí už 16 mrtvých, miliony lidí se mají evakuovat

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Záplavy a sesuvy půdy na západě Japonska mají už 16 obětí. Dalších 50 lidí se pohřešuje. Třem milionům domácností úřady nařídily či doporučily evakuaci, zejména v prefekturách Hirošima a Okajama.

Do záchranných operací se podle agentury Kjódó zapojilo na 4800 příslušníků ozbrojených sil, policie a hasičského sboru. Poškozeno bylo více ne 500 domů. Hasiči hovoří o nejméně čtyřech desítkách zraněných. Ze 16 smrtelných případů potvrdily devět mrtvých místní úřady v Hirošimě.

Japonský premiér Šinzó Abe na poradě s ministry nařídil, aby na prvé místo kladli záchranu životů a neprodlené vyslali záchranáře.

Meteorologové varovali od čtvrtka před průtržemi mračen, záplavami, sesuvy půdy a údery blesků. Rekordní srážky předpovídají na neděli. V prefektuře Koči během hodiny napršelo 90 milimetrů srážek, předpověď ale varuje i před 250 milimetry.

Témata:  povodně v Japonsku Japonsko sesuv půdy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy