Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sofii začal summit 16+1, Česko zastupuje premiér Andrej Babiš

EUR - evropská měna
EUR - evropská měna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sofia - V bulharské metropoli byl dnes zahájen summit 16+1. Čínský premiér Li Kche-čchiang v úvodním projevu řekl, že jeho země se chce více otevírat světu a zahraničním investorům. Na schůze představitelů 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny je přítomen také české premiér Andrej Babiš.

"Rádi bychom viděli jednotnou, prosperující Evropu," uvedl předseda čínské vlády. "Když bude Evropa oslabená, je to špatná zpráva i pro Čínu," dodal. Li Kche-čchiang je také přesvědčený, že čínská ekonomika bude i nadále růst. "Budeme se více otevírat světu, otevřeme dveře většímu množství zahraničních produktů," doplnil. Domnívá se, že rozvoj Číny přispěje k rozvoji Evropy a celého světa. Peking bude podle něj i nadále pokračovat v reformách. "Rádi bychom také snížili cla na dovoz evropského zboží na čínský trh," řekl Li. 

Čínský premiér, jehož země potřebuje podporu Evropské unie v obchodních bitvách s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, již před jednáním zdůraznil, že podporuje evropskou integraci. "Některé státy říkají, že tato platforma rozděluje Evropu, to není pravda," řekl čínský premiér v pátek po jednání se svým bulharským protějškem Bojkem Borisovem. Po summitu v Sofii míří čínský premiér na návštěvu Berlína.

V ulicích bulharské metropole panovaly již od čtvrtečního večera zpřísněná bezpečnostní opatření, policisty bylo vidět na každých několika metrech. Jinak ale přítomnost čínské delegace v Sofii nebyla vůbec znát, v ulicích nebyly vidět žádné čínské vlajky. Ani místní obyvatelé toho o návštěvě příliš nevěděli, místní průvodkyně turistům vykládala, že se z bezpečnostních důvodů nemohou podívat na jeden z kostelů v centru města, protože je prý ve městě "japonský prezident". Čínská delegace údajně čítá okolo 700 lidí a premiéra mimo jiné doprovází 17 oficiálních fotografů.

Zvláštního ekonomického fóra, které summit doprovází, se účastní přes 1000 zástupců čínských firem a podnikatelů ze střední a východní Evropy, kteří budou hovořit o užší spolupráci v oblasti obchodu, technologií, infrastruktury, zemědělství a turismu. Po skončení jednání by měli státníci podepsat závěrečný dokument, který by měl konkretizovat formu a obsah spolupráce 16 zemí s Čínou na další období.

Témata:  Čína EU Bulharsko Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy