Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Býci v ulicích Pamplony: První letošní závod si vyžádal pět zraněných

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Pamplona - Ve španělské Pamploně se letos v rámci oslav svátku svatého Fermína konal první běh s býky. Zraněno bylo pět lidí. Sanitky je odvezly do nejbližší nemocnice krátce po zahájení běhu. Před startem pršelo, takže to v úzkých pamplonských uličkách klouzalo víc než jindy, píše AP.

Zvíře nabralo jednoho účastníka běhu na rohy. Býci uháněli do cíle, jímž je aréna, vzdálená od místa startu 850 metrů. Dnešního běhu, který zvířata urazila za dvě minuty a 54 vteřin, se účastnili býci o váze až 630 kilogramů.

Pocházejí z chovu Puerto de San Lorenzo v západošpanělské Salamance a do pamplonských ulic byli poprvé vypuštěni loni, takže s trasou nejsou ještě tak obeznámeni jako jedinci z častěji používaných chovů. 

Do Pamplony na slavnost přijíždějí statisíce návštěvníků, takže město, jež má 190.000 obyvatel, musí vstřebat přes milion lidí. Poslední oběť si běh vyžádal v roce 2009, za minulých sto let při této akci zemřelo 15 lidí.

Témata:  běh býků v ulicích Pamplony Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy