Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícení letadla EgyptAir? Francie trvá na své verzi, Egypt kritizuje kvůli vyšetřování

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Zkázu letadla společnosti EgyptAir na lince Paříž-Káhira, které se v květnu 2016 zřítilo do Středozemního moře, zřejmě zapříčinil požár v pilotní kabině. Neštěstí nepřežil nikdo z 66 lidí na palubě, včetně 40 Egypťanů a 15 Francouzů.

Vyšetřovatelé z francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví BEA nadále dávají přednost verzi o požáru, přestože je jejich egyptští kolegové již na konci předloňského roku vyrozuměli o "nálezu stop výbušnin" na pozůstatcích obětí katastrofy. To vedlo k tomu, že další vyšetřování převzala v souladu s egyptskými zákony generální prokuratura.

Francouzi nicméně brali toto tvrzení skepticky, protože k pádu letounu se nepřihlásila žádná teroristická organizace. 

Vyšetřovatelé BEA upozornili, že egyptské úřady dosud nevydaly závěrečnou zprávu o nehodě, která by umožnila ohlásit rozdílný pohled obou stran, jak to umožňují mezinárodní předpisy. Vyšetřování by podle nich mělo pokračovat v zájmu bezpečnosti letecké přepravy. BEA připomněla, že "bez odezvy" zůstaly návrhy k dalšímu zkoumání trosek a záznamníky údajů letadla.

Podobná veřejná vyjádření vyšetřovatelů ze země, která nevede vyšetřování, jsou podle agentury Reuters krajně neobvyklá. Rozdílné názory se obvykle sdělují důvěrně, čili zveřejněné prohlášení by mohlo svědčit o vážných rozporech.

Témata:  letecké nehody Francie Egypt letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy