Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit 16+1 odmítl kritiku Západu: Cílem platformy není rozdělit Evropu, ujišťuje Čína

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Sofia - V Bulharsku skončil summit 16+1, který je trnem v oku západních zemí EU. Čínský premiér Li Kche-čchiang opět zopakoval, že cílem platformy není rozdělit Evropu. Dnešní summit byl v pořadí sedmý, další schůzka se koná příští rok v Chorvatsku.

"Na summitu jsme zhodnotili, čeho se nám dosud podařilo dosáhnout," prohlásil čínský premiér. Dodal, že spolupráce mezi 16 evropskými zeměmi a Čínou musí zůstat otevřená a transparentní. 

Již po několikáté během své návštěvy Bulharska se obrátil ke kritikům celého formátu. "Někteří říkají, že cílem platformy je rozdělit Evropu, to je nedorozumění," prohlásil Li s tím, že veškerá podobná podezření jsou nepodložená, což chtějí dokázat i na konkrétních činech. "Tento formát zemím poskytuje příležitosti, nikoli rozděluje," doplnil ho bulharský premiér Bojko Borisov, hostitel nynější schůzky.

Po summitu v Sofii míří čínský premiér na návštěvu Berlína. Předseda bulharské vlády rovněž podotkl, že vše, co se řešilo na dnešní schůzce proberou příští týden během jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou a rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, jehož země nyní EU předsedá.

Skupina 16+1 vznikla z iniciativy Číny a poprvé se premiéři šestnácti zemí sešli se svým čínským protějškem 26. dubna 2012 ve Varšavě. Vedle Česka je do ní zapojeno dalších deset členů Evropské unie (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) a pět států mimo unii (Albánie, Bosna, Makedonie, Černá Hora a Srbsko). 

Témata:  EU Bulharsko Čína

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.