Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko stíhá rána za ranou: Po povodních přišlo silné zemětřesení

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tokio - Japonsko momentálně zažívá krušné dny. Zatímco západ země trápí ničivé povodně a sesuvy půdy, východ dnes zasáhlo zemětřesení o síle šesti stupňů. Nejvíce otřesy pocítili obyvatelé prefektury Čiba, ale znatelné byly i v Tokiu.

Ohnisko otřesů bylo 50 kilometrů pod povrchem ve vzdálenosti asi 90 kilometrů severně do japonské metropole. Lidé otřesy pocítili po 20:00 místního času (po 13:00 SELČ), ale úřady je varovaly předem.

Nejsou hlášeny oběti ani velké materiální škody a úřady rychle odvolaly varování před cunami. Přesto se ale lidé nemají přibližovat k pobřeží.  Žena z místa, kde bylo zemětřesení cítit nejvíc, sdělila televizi NHK, že chvění trvalo spíš dlouho, ale skončilo jenom pádem několika předmětů.

V oblasti, kde bylo otřesy cítit, se nachází jaderná elektrárna Tokaimura 2, která je nyní odstavena. Televize NHK oznámila, že dráhy přerušily železniční provoz, aby mohly ověřit stav kolejí.

Témata:  zemětřesení Japonsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.