Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští uprchlíci z provincie Dará se pomalu vracejí domů, povstalci se dohodli na příměří

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syřané, kteří v minulých dnech uprchli k jordánské hranici před boji v jižní provincii Dará, se vrací do svých domovů. Povstalci se dohodli s ruskými vyjednávači na příměří. Oznámila to dnes Syrská organizace lidských práv (SOHR).

Před boji uprchlo podle údajů OSN na 320.000 lidí a desítky z nich uvízly na jordánské hranici. Ammán ji odmítl otevřít, protože na jordánském území jsou z minulých let už statisíce uprchlíků.

V pátek syrská armáda dobyla hraniční přechod Nasíb, který povstalci kontrolovali od roku 2015. Jejich mluvčí oznámil, že se rebelové dohodli se zástupci Ruska na oboustranném příměří. 

Díky dohodě sjednané v pátek se státní úřady chopí moci v Dará, a jak dnes uvedla státní agentura SANA, režim obnoví kontrolu nad všemi oblastmi u jordánské hranice, které dosud kontrolovali rebelové. Dohoda předpokládá, že povstalci odevzdají těžké a středně těžké zbraně. Ti, kdo s tím nesouhlasí, mají odejít i s rodinami do provincie Idlib na severozápadě země. Právě tam se shromažďují odpůrci Damašku a radikální skupiny, které postupně režim připravil o jejich pozice jinde v Sýrii.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy